НАШЕ СЕЛО. 1925 рік. ВИНОГРАДНИКИ в околиці Гайсина над рікою Богом, разведення його та догляд за ним.

Історії, легенди, перекази, спогади

Модератор: Музєєч

Відповісти
Аватар користувача
admin
Адміністратор сайту
Повідомлень: 616
З нами з: Сер жовтня 24, 2018 7:41 am
Контактна інформація:

НАШЕ СЕЛО. 1925 рік. ВИНОГРАДНИКИ в околиці Гайсина над рікою Богом, разведення його та догляд за ним.

Повідомлення: # 124501Повідомлення admin
Сер грудня 27, 2023 7:50 am

Зображення
1925 рік відзначився активними роботами в околицях міста Гайсин, де річка Бог, відома також як Південний Буг, протікає серед високих горбів у південно-східному напрямі. Саме тут почали будівництво виноградників, використовуючи теплий і лагідний клімат та підсоня в глибокій долині ріки для розвитку винної лози, яка на зверне ному на південь терені даватиме гарні плоди. Вже почалися роботи біля заложення нових виноградників. Плекатимуть там добірні роди білого і червоного винограду, відповідні тамошнім умовинам. Треба числитися із значним розповсюдженням плекання винограду в найближчому часі в тих сторонах.

Виноград довголітня рослина, росте кущем і плететься. Вона боїться морозів і вимагав, щоб на зіму її вкривати землею, а весною обкурювати димом для захисту від приморозків. Виноград розводиться для вина, але його вживають в свіжому і в сушеному вигляді, в якому він зветься изюмом. Виноград дуже корисний для здоров’я. Для культуры виноград любить місця захищені, теплі, найліпше удається но південних схилах, цілком відкритих, де досить тепла. Грунт для винограду самий ліпший кам’янистий, легкий, теплий, а також придатний для нього всякий грунт, крім болота. Виноград размножуеться різками, які звуться чубуками. Чубуки ріжуться довжиною 8-10 вершків завдовшки в осени. Чубуки-це однолітні паростки виноградної лози. Найкраще їх брати з пяткою — з невеличкою частиною дволітньої, або старої деревини, тоді вони краще вкоріняються. Чубуки беруться з середини лози, щоб не дуже були товсті, або тонкі. Садять чубуки або зразу на призначене місце * виноградник, або в шкілку. Зімою чубуки зберігаються прикованими в канаву 2/3 глибиною. В канаві чубуки присипаються піском, зверху вкриваються від морозів. Весною чубуки одколують і садять. Часто чубукам роблять таку операцію. Викопавши, обрізують їм трохи нижні кінці,поновляють зрізи, зв’язують в пучки і ставлять в рівчак верхніми кінцями вниз і присипають на 2 вершки піском. Потім їх часто поливають, від цього на порізах у чубуків утвориться калюс -—наплив, —з якого потім почнуть рости корінці. Коли уже помітно калюс, то чубуки садять на постійне місця, чи в шкілку.
Грунт під виноград виготовляється або перевалом на глибину 1 1/4 арш., або копаються рівчаки 1 1 /2 арш. ширини і 1 1/4 арш. завглибшки. Приготовивши грунт приступають до садіння. Сажають виноград рядками в шахматнім порядкові на віддаленні 1 1/2 арш. кущ від куща, а рядок від рядка 2-2 1/2 арш. Перед садінням роблять розбивку виноградника (так як при закладці овочевого садка). Садять виноград так. На наміченому для куща місці, товстим кілком пробивають дірку в грунті глибиною 7—8 вершків, вставляють чубук так, щоб над поверхнею грунту залишалось 2 бруньки. Чубук в ямці присипається грунтом, і паличкою грунт міцно придавлюється до чубука, особливо на дні ямки. Кругом чубука роблять лунку і поливають його, потім поливку повторюють де-кілька раз. Під час дощів не поливають. В першому році чубук дасть 3 паростки, їх необхідно підв'язати до кілочка, який ставиться - під час посадки, літом необхідно грунт - на винограднику пушити, держати і чистим від сприянів. В осени, коли виноград закінчить ріст, необхідно -йому зробити обрізку. Обрізку виноградові роблять тілько в-осени в і наших місцевостях, весною робити , обрізки не слід,бо виноград потратить - багацько соків, які будуть виходити через порізи, таке явище зветься "плачем" винограду. Коли чубук в першому році дав З паростки, то нижній з них зовсім вирізують, верхній вирізують теж з частиною старої деревини, а залишають один середній, цей середній обрізують, залишаючи 2 бруньки на ньому. На другий рік із цих 2 бруньок виросте 2 паростки. Коли нижче їх будуть появлятись ще паростки, то їх треба вирізувати. Оставлені 2 паростки виростають довжиною до 2 арш., в липні—серпні місяцях необхідно їм прищепнути вершки, щоб вони своєчасно закінчили ріст і одеревеніли. Ця операція-- прищепка зветься "чеканкою". Весною третього року обидва паростки обрізують, залишаючи на кожному з них по 2 бруньки від низу. (У нас цю обрізку робити в-осени). З 4 залишених бруньок на осінь утвориться 4 добрі паростки. В-осени два крайні паростки обрізують на 2 бруньки на каждому, а 2 середні на 8—10 бруньок; на крайних паростках на ос'нь виросте 4 паростки, вони звуться паростки заміщення, а середні обрізані на 8—10 бруньок дадуть врожай ягід В-осени средні, що тіали ягоди, зовсім вирізують, а крайні ріжуть так, як в 1 році, і так обрізують що року. Що року необхідно грунт на зіму перекопувати, а лози прикопувати, перед прикопкою робити обрізку Весною лози одкопуютьгя, прив'язуються до кілків, дроту ї так що року. Угноювати виноград слід гноєм, розкидаючи його в міждуряддях подальше від кущів з осени.


На паростках виноград дає кісті і пасинки. Пасинки ростуть з пазухи міста, вони виснажують кущ, а донец їх необхідно на рік 2—3 рази вирізувати; основні паростки теж небхідно прищелувати після того, як уже видно зачатки кістів. Що торкається гатунків винограду, то вони бувають європейські і американські. Європейські йдуть на вино, а американські для десерту. Найліпші сорту будуть такі: європейські і американські;
1) шасла доре, гарний гатунок, дає врожаю від 100 до 400 п. з десятини, йде для столових вин; 2) мускат олександрійський — йде для їжі, маринадів і для ховання в свіжому вигляді, любить сухий грунт, дає від 200 до 800 п. з десятини врожаю;
3) чауш — для вина не годиться, любить вохкі місця;
4) маделен Анжевін Щаслабіпа,
6) шасла рожева,
7) шасла мускатна,
8) чорний,
9) вабелла проста,
10) вабелла фромлея,
11) вабела крістіна,
12) малага мускат,
13) малага проста,
14) діа манттраубе,
15) арамон,
16) лідія,
17) маленгр ранній.
Для того, щоб всі вищезазначені гатунки винограду давали врожаї, треба у них своєчасно виламувати пасинки і робити пагонкам прищепки, тоді виноград буде своєчасно розвиватись та дозрівати.
Достати чубуки винограду можна через сельгосподарь у Одеського державного управління, виноградарства та виноробства

Відповісти

Повернутись до “Історія селищ та хуторів Гайсинщини”